2014. július 23., szerda

Germán istenek

 


Baldr

A fény istene, a szakrális áldozat megszemélyesítője. Odin és Frigg kedvenc fia, jó volt, tiszta és erényes.


Bragi

A szkaldköltészet istene, Idun férje. Odin fia a mesemondás, költészet és ékesszólás mestere, nyelvét rúnák borítják. Eredetileg maga Odin volt a költők védnöke. Feladata, hogy köszöntse az istenek vendégeit. Ábrázolása, szakállas öregemberként lanttal a kezében.

Fjörgün

A  föld vagy a vihar megszemélyesítője


Frigg

Odin felesége, a házasság, a szerelem, a családi tűzhely istennője.
Fjörgün lánya,nevének jelentése hitves a pénteket, Freitag róla nevezték el. A termékenység, a föld és a levegő  istennője, aki ismeri a jövőt. Rendelkezik a túlvilágra lépés képességével. Gémtolldiszeket viselt ez a megfontoltságát jelzi.
Képes sólyomként szállni.


Gefjon

Szűz istennő, a dánok ősanyja germán termékenység istennő, hasonló Freyjához és Frigghez.A földművelés istennője, nevének jelentése adományozó, kinek szekerét ökrök húzzák.  Mindentudó, jövőbelátó istennő. A fiatalon elhunyt szűz lányok, nők istennője.


Heimdall

Odin fia, az istenek őre. Óriáslány anyáitól Aegir és Ran gyermekeitől a hullámoktól szépséget és nagy termetet, Odintól pedig erőt és értelmet örökölt.  A világosság és a pirkadat istene.  Mivel fogai aranyból vannak, ezért a mellékneve gullintani, aranyfogú. Varázs kürtje egy napon a végső csatára hívja majd az Áz isteneket azok ellen, akik vesztüket akarják. Remek a hallása: példáéul hallotta, hogy a fű és a gyapjú nő, a bárányokon.
Ő is tud alakot változtatni.


Idun

Az örök ifjúság istennője, az ifjúság almáinak őrzője, ezek az almák életet adnak, ezért az istenek féltek nehogy valaki ellopja őket, mert ha az istenek nem ehetnek az almákból gyengülni kezdenek, ráncos lesz a bőrük, emlékezet kiesésben fognak szenvedni.

Jörd

A föld isteni megszemélyesítése, valószínűleg Thor apja

Loki

Odin fogadott testvére, a ravaszság, ármány gonosz istene Loki, a csalfa, hitszegő isten nem volt született Áz, Feleségül vette Angrboda óriásasszonyt, aki három szörnyet szült neki: Fenrir farkast, Midgard kígyóját és Hélt, az alvilág asszonyát.
Pajkos, ravasz, vérbeli intrikus, mestere a cselszövésnek, szeret pletykálkodni, rágalmazni. Ennek ellenére sokszor ő segítette ki valamelyik istent ha bajba jutott.
Áttud bármivé változni. Hozzátartozik egy cipő, ennek segítségével egy pillanat alatt bárhová el tudott jutni.
Megfigyelő állomása, ahonnan ellátott Asgard egészére, Mitgardra és Jörmungardra és amint valami érdekeset látott, abból megpróbált hasznot húzni.


Odin

Nevének jelentése furcsaság, őrültség az óskandináv istenek tanácsának az elnöke,a többi isten, mint legöregebbet atyjának tekinti, a mindenség  és a holtak atyjának is nevezik. Képes az emberek sorsát meghatározni, szerencsétlenséget és betegséget is hozni rájuk a háború istene is. A hagyomány szerint neki volt egyedül hatalma ahhoz, hogy férfiakat, olyan állapotba hozza, hogy azok ne féljenek a haláltól, ha csatába mennek, ő maga nem testesitett meg semmilyen harcias révületet inkább előidézte valakiben, aki alkalmas volt erre.  Tőle származott az az utasítás, hogy a halott harcost teljes felszerelésével együtt kell elégetni, mert minden holmijára szükség lesz a Valhallában. A vele szemben állókra akkora hatással van, hogy ellenségei puszta közeledtére megvakulnak, megsüketülnek.

Odin minden misztérium tudója, a költők istene, olyan jól tud szónokolni, hogy bármit mond az igaznak tűnik, a társadalom törvényinek megalkotója.
Ő fedezte fel és fejtette meg a rúnákat, alakot is tudott váltani. Felakasztotta magát az Yggdrasylra állitólag fejjel lefelé és ekkor látta meg a rúnákat és jött rá arra, hogy melyik mit jelent.
 Bölcsességét egyik változat szerint az Yggdrasil lábánál lévő kútból szerezte, erre vigyázott Mimir feje, de a tudásért a félszemét kellett adnia. Miután ivott a vizből, még több tudásra szomjazott, ezért akasztotta fel magát a fára. Kilenc napig függött rajta. Meghalt, majd feléledt, mivel olyan nagy bölcsességre tett szert.
Többnyire szakállas egyszemű, kék köpenyt visel arcát sisakkal vagy széles karimájú kalappal takarja el és kíséretével hegységekben és erdőségben vadászik.,a hősi harcosokkala viharos fellegek között.
Székhelye Asgardban található. Két hollója van Hugin és Munin nevük jelentése Gondolat és Emlékezet, és két farkasa Geri és Freki, Draupnir a gyűrű és Grugnir a dárda.


Szif

Szif Tór felesége, az ő gyermeke, de mástól Uu vagy Ull. A hitvesi hűség megszemélyesítője, a családi otthont védi.  Gyönyörű hosszú aranyhaja, jelképe az érett és betakarított búzának, így a termékenység, bőség, szerencse megjelenítője.


Szkádi

Vadászistennő, pusztító, Njörd felesége


Thor

Az átlag emberek istene, a viking paraszt erős és hűséges védelmezője.
A mennydörgés istene. Uralta a viharokat, de az ő adománya a harmat, az eső.

Gondja volt a gabonatermésre, az állatokra, együtt dolgozott a kovácsokkal, halászokkal, hajósokkal és a kereskedők boltjainak nyugalma felett örködött. Ő áldotta meg a hitvesi ágyat, védelmezte a családot, nemzetséget.
Nagy erejű, őszinte isten, aki mentes minden rosszindulattól. Igaz, mivel lobbanékony a természete, haragjában rettenetes.
Egyaránt jelképezte az alkotó és a romboló erőt a szerencse forrása.
Ő Asgard védelmezője az óriások lenagyobb ellenfele, ennek ellenére sok tekintetben- külső - hasonlít rájuk.
Vörös szakállal, hatalmas izmokkal ábrázolják, szeret jókat enni és inni. 54O szobás palotájában lakik (Bilskirnir) és egy kecskékkel huzott kordén közlekedik.Tanngniostr fogcsikorgató és Tanngrisnir a fogőrlő.
Hozzátartozik egy vaskesztyü, egy öv, erejét kettőzi meg és a kalapácsa a Mlölnir.Sok kaladja volt legtöbbször Lokival együtt. Főleg Norvégiában tisztelték, a vikingek Thor népének tartották magukat.

Tyr

A csaták félkarú hadistene, egyike a három legjelentősebb istennek

Vili

Odin fia, a bosszú istene


Njörd

A szél és a tenger istene, termékenységisten, Frey és Freya apja, Szkádi férje. a halászok, kereskedők pártfogója.
Njörd a vánok legöregebbje, a tenger istene második felesége Szkádi Tjázi lánya.Njörd szelid tengeristen, lecsendesíti azokat a viharokat, amelyeket Aegir támaszt.
Kereskedők oltalmazója, a vadászok segítője. A vagyonhoz is ő segíthet.

 

Frey

A termékenység, a nemi egyesülés, a harc, bátorság és erő istene, Gerd férje.
Frey neve jelentése úr Igazából őt tartják a vánok főistenének.
Ő ellenőrizte a napfényt, esőt, a termést a békét, növekedés-természet a levegő istene, szívén viseli az emberi nyomorúságot, védi az eskü szentségét Álfheim a tündérek világának, lakhelyének az ura.
Volt egy csodálatos paripája: BLODUGHOFI
Szent disznója Gullinbursti, az aranyvadkan. Ami olyan gyors akár egy vágtató ló. és a  kocsiját húzza.
Kardja a napsugarakat jelképezte és önállóan is tudott harcolni,ha tokjából kihúzták de csak az óriások ellen.

Hajója, ami a felhőket személyesítette meg neve Szkidbladniron, ezzel is szeret közlekedni. Ezt a hajót zsebkendőnyire összelehetett úgy hajtani,  akkor amikor az összes isten rajta tartózkodott.

 

Freya

A termékenység, a szerelem, a mágia, varázslás istennője, Frey húga, Odin felesége a valkűrök vezetője.

Freyja, eredetileg holdistennő volt az úrnő a szerelem buja kék szemű istennője, a meddő asszonyok hozzá imádkoztak.
Mindenkihez kedves, mindenkinek csak jót akar. A valkűrök úrnője és protokoll fönöknője a Valhalla háziasszonya.
Érdekelt volt a hősi halottak kiválasztásában,ezért halottak istennője is. ő fogadja őket, megmutatta nekik rangjuk és nemzetségük alapján, azt, hogy asztalánál hová ülhetnek minden csata végén Odinnal együtt osztozkodtak a halottakon.
Ezért az is előfordult, hogy háborút szított. Freyra hősei az ő csarnokába a Sesrymnirban éltek. Freyja hősei a Sesrymnerben élnek haláluk után.
Freyja palotájának a terme ide jutnak azok, akik halálig hűségesek szerelmesükhöz.
Értett a varázsláshoz, egyik hagyomány szerint tanította az Ázokat ván varázslásra. Volt egy sólyom ruhája, ebben is szeretett közlekedni.
Macskák által húzott fogaton közlekedett, a macskák a mély érzelmet jelképezik. A föld felett repült fogatával és hajnali harmatot és napfényt szórva mindenhová. Aranyhajáról virágok hullottak, könnyei arannyá és borostyánná váltak a tengerben.

Bur

Buri fia, az istenek apja

Buri

Déróriás, az istenek ősatyja


Hél

A holtak világának asszonya, így a halott lelkek, a halál istennője


Mani

A Holdisten

Mímir

A bölcsesség forrásának őre


Sol

A Nap istene

Ymir

Az első óriás, akinek a testéből teremtették a földet