2014. július 7., hétfő

INDIAI ISTENEK


Laksmi

Visnu felesége, a jó szerencse és a szépség istennője.


Siva
A Pusztító. A világegyetem szövedékét uralja és bármikor képes felbontani azt. Dharmája a pusztítás, aki a nagy világkorszakok végén megsemmisíti a mindenséget, hogy Visnu majd tiszta lapokkal újjáteremthesse azt. A rombolás, és a megtisztulás négykezű istene.


Krisna

A hindu védikus szentírások szerint (mint például a Bhagavad Gíta) az Istenség Legfelsőbb Személyisége, Visnu megszemélyesítője. Ő az eredeti és a legfőbb személy, aki személyesen és energiáin keresztül egyszerre jelen van mindenhol, miközben eredeti, örök, tudással és boldogsággal teli transzcendentális formájában mindig lelki világbeli lakhelyén tartózkodik. Ő az elsődleges és eredeti élőlény, és minden egyéni lélek az Ő szerves része. Ő teljesíti a feltételekhez kötött élőlények vágyait öröktől fogva.
Krisnát sokan valóban létező személynek tartják, aki Kr. e. 3200–3100 között élt. Születésnapját a hindu hagyományok szerint a shravan hónapban (a Gergely-naptár szerint augusztusban vagy szeptemberben) ünneplik.


Szaraszvati

Brahmá neje, a beszéd, és műveltség és a tudomány istennője. Akárcsak maga Siva, felesége is ellentmondásos, így gyönyörű és szerelmes, de egyben félelmetes pusztítóként is megjelenik, ezért több megtestesülését is megkülönböztetik. Parvati, máskor Durgá, de nevezik Kálinak is. Az őserőt (sakti) megtestesülését látják benne, aki nyakában halálfejes láncával, összekuszált hajjal és félelmetes ábrázattal, tánc közben pusztítja el a világot.


Káli

Az indiai mitológiában Siva kísérője, az átalakulás, vagy is a halál és az újjászületés istennője. Neve azt jelenti: "fekete", és valóban fekete színű. Kálit fekete vagy néha kék színben is ábrázolják, mert a női energiát testesíti meg. Siva felesége és  Párvati egyik megnyilvánulási formája.


Ganésa

Elefántfejű embertestű istenség, az egyik legismertebb alakja a hindu pantheonnak. A vállalkozások isteneként ő az, aki elhárít minden akadályt egy induló üzlet, utazás, próbálkozás elől, mivel a Kezdetek és az Akadályok Urának tartják. A tudományok és művészetek védnöke, valamint az értelem és a bölcsesség istene. Rítusok és szertartások kezdetekor imádkoznak hozzá és levelek írásánál hívják segítségül. Siva és Káli fia, a bölcsesség, és a tudományok istene.


Durgá

A „megközelíthetetlen”, „legyőzhetetlen”. Siva saktijának kegyetlen és ádázul oltalmazó megnyilvánulása, a teremtés dharmáját fenyegető démonok elpusztítója a hindu mitológiában. A gyönyörű nőt több mint 18 fegyverrel, 10 karral ábrázolják hátasállatán a vad oroszlánon vagy a tigris társaságában.


Bráhmá

A Teremtő, aki Visnu köldökéből kihajtó lótuszlevélen jelenik meg. Fizikailag teremti meg a világokat, a körforgásban a lelkeket fizikai testtel látja el, és felfűzi a sorsokat a Dharma (az Örök Világtörvény) mindent átható szövetére. Ő a főisten, a Mindenség ura.


Agni

A tűz istene. Ő az áldozati tűz istene, az égi istenek papja, és a teremtés pásztora is egyben.
Egy vagy két arccal, három lábbal és kettő-hét karral, futó fekete koson ülve ábrázolják. Egyik szájából három, a másikból négy sugár alakú nyelv nyúlik ki. Hét karjával eléri a hét világot, három lába, pedig az ember életében oly fontos három tüzet, az áldozati tüzet, a házassági tüzet és a halotti máglyát, jelképezi. A kezében legyezőt, lándzsát, poharat, kanalat, valamint olyan tárgyakat tart, melyeket a tűzáldozatoknál használnak. Agni nagy pocakjával egy koson közlekedik.
Indrával és Szúrjával alkot szentháromságot.


Visnu

A „Megtartó”. A világ fennmaradása felett őrködik, az emberiség erkölcsi tisztaságáért felel és veszély esetén, a romlás időszakaiban megtestesülései útmutatást nyújtanak a társadalmak fennmaradásához. Ezek a megtestesülések a következők voltak: hal, teknős, vadkan, ember-oroszlán, törpe, Parasuráma (baltás Ráma), Ráma és Krisna. A jövőben, a jelenlegi világkorszak végén mint Khalki, a lófejű istenség fog megtestesülni, hogy felvegye a harcot a gonosszal. Visnu a nagy világkorszakok (jugák) között emlékszik az összes lélekre vonatkozó karmikus elrendelésre, megálmodja az új világot, annak minden megnyilvánulásával együtt és vigyáz annak rendjére. Visnu a három legfőbb hindu istenség a trimúrti (Brahma, Siva, Visnu) közül az egyik, sokak szerint a legfontosabb.


Aditi

Visnu felesége és az Istenek Anyja

Brihaszpati

A papság őse, az istenek tanítómestere.

Djausz-Pitar

Az égi atya, a hímnemű teremtő erő.

Djává-Prithivi

Ég és Föld ura, az emberek megteremtője.

Indra

Egyik főisten továbbá a mennydörgés, villámlás és a harc istene. Az istenek fővezére. Hatalmas erejét az isteni italból, a szómából nyeri, amelyből ha iszik, oly nagyra nő, hogy elhomályosítja az eget és a földet.

Jama

Alvilági bíró, a Halál istene.

Káma(déva)

A szerelem és a szexuális vágy istene. Az isten nevének első fele káma, jelentése "szerelem", "kéj", a nevének második fele déva, amelynek jelentése "isten".
Ábrázolásain cukornádból készült íjat tart a kezében, amely zümmögő méhekkel van felhúrozva. Nyilainak öt virágból álló szárnya van, körülötte a csodálatos illattól megrészegült vágyakozó méhek röpködnek. Kámadévát, a szerelem istenét a védikus korban a kozmikus vágy vagy a teremtőerő megtestesülésének gondolták, olyasvalaminek, ami elsőként bontakozott ki a mindent megelőző káoszból, s létével megalapozta a teremtés további aktusait. Később vonzó ifjú lénnyé vált, aki szerelemhozó virágnyilakat lövöldöz. A többi isten egy alkalommal rávette Kámadéva istent, hogy gerjessze fel Sivában a felesége, Párvatí iránti vágyat. Isteni ölelkezésük ezer éven át tartott. Egyszer a szolgájuk kileste őket, és lehozta a földre a szeretkezés tudományát.

Manu

A napistenek fia.

Mitra

A Nap, és a szövetségkötés istene.

Nirriti

A pusztulás istene és istennője

Pardzsanja

Esőisten

Ráma

Holdisten

Rudra

A vihar istene

Sata-Rúpá

Brahmá lánya, az első nő

Sésanága

A kígyók királya

Sri

A bőség és a szerencse istene. (Sri Lanka)

Szúrja

Napisten, a hajnal fia, szekerét két ló húzza

Tvastar

Isteni művész, termékenységisten, a világ „tervezője”

Vájú

A levegő, és a szél istene

Varuna

A vizek ura

Vasudéva

Napisten, eggyé vált Krisnával